Hikvision AX PRO bežični alarmni sustav

Hikvision AX PRO bežični alarmni sustav: AX PRO HUB pregled | Značajke i aktivacija

NOVI bežični Hikvision AX Pro alarmni sustav

  1. Definicija / namjera / radio protokoli / udaljenost / zaštita i šifriranje;
  2. Hardwer;
  3. Komunikacija: Wi-fi /  LAN / 2 Sim-kartice 3G & 4G;
  4. Uređaj / Periferija / Značajke;
  5. Ostale značajke / Dodatne opcije: Čitači tagova, Mobilni glasovni pozivi,  SMS, Glasovno upravljanje;
  6. Plug & Play aktivacija / Podešavanje: Hik-Connect, Hik-ProConnect, IVMS-4200, Hik-central;
  7. Umrežavanje mrežnih kamera: Hikvision i ostali.

Hikvision AX Pro Hub Glavna jedinica

Siguran sam da ga želite bolje upoznati prije kupnje, a srećom, imamo što reći o tome, mnogo toga da budemo točni. Pregled Hikvision AX PRO Hub-a.


Pregled značajki:

AX Pro Hub. Puno stvari koje treba odraditi sudeći prema gornjoj slici, ali prvo. Što je  AX Pro Hub? Koja se tehnologija prijenosa koristi i koje su njezine značajke? AX Pro Hub zauzima središnje mjesto u sustavu – upravlja i održava dvostranu komunikaciju između vas i svih senzora, detektora i perifernih uređaja koje ubacite u sustav.

Sama komunikacija se odvija preko frekvencije 868 mhz. frekvencija, koja je uobičajena za moderne bežične alarmne sustave. Hikvision je stvarno ponosan na ono što su ovdje postigli – zovu ga TRI-X i CAM-X. To su čipovi koji izvršavaju procese prijenosa podataka, pri čemu TRI-X održava uobičajenu isporuku signala: otvoreno/zatvoreno/tamper/prijetnja i drugi do 2000 metara udaljenosti.

A CAM-X je odgovoran za prijenos fotografija s PIRCAM uređaja, koji doseže 800 m. maksimum, što je opravdano činjenicom da su fotografije znatno teže datoteke, a ovaj raspon je optimalan da vam omogući i brzinu i doseg.

Zaštita podataka je osigurana zahvaljujući šifriranju AES-128 protokola. Sustav ima scenarije protiv ometanja, te o jasnoći prijenosa i smetnjama – Hikvision je implementirao nešto poput skakanja frekvencija, dopuštajući sustavu da automatski prilagodi frekvencije za prijenos podataka između 50 različitih kanala kako bi se izbjegle smetnje.


Pregled samog uređaja

Dizajn

Hikvision AX Pro Hub izgleda onako kako biste očekivali da će izgledati središnja jedinica alarmnog sustava. Bijela neutralna kutija kvadratnog oblika, izrađena od debele sjajne plastike s gornje i bočne strane, koja se čini prilično solidnom. Prednja ploča podijeljena je na 2 dijela gdje gornja siva linija sadrži indikatore statusa sustava: kvarovi, status etherneta, aktivirano ili isključeno stanje i alarm. LED dioda ispod je indikator napajanja, a evo i prve razlike između čvorišta – napredna M-verzija ima ugrađen čitač oznaka, što je označeno ikonom kartice, dok je Hub L-verzije samo prazan.

Unutar kutije imate RFID-oznake – jednostavno se stavljaju preko čitača → dobivate zvučnu obavijest → i ovom akcijom možete deaktivirati sustav, izbrisati alarmne poruke i tako dalje. Na stražnjoj strani – poklopac je i nosač i poklopac, štiteći unutarnje funkcionalne elemente. Tu je gumb za resetiranje tamper switcha, serijski port 1 i 2, ulaz za napajanje, ulaz za mrežni kabel, prekidač za napajanje i 2 utora za sim-kartice.


Komunikacija

Prošli smo kroz to da AX Hub ima ugrađena 2 čipa za prijenos podataka preko radio frekvencija, ali što se tiče komunikacije s korisnikom – ukupno s AX Pro dobijate 4 komunikacijska kanala između vas i Huba. Uobičajena žičana internetska veza, Wi-Fi i 2x sim kartice, obje podržavaju 4G i 3G mreže. Osim toga, AX Hub može vas nazvati putem mobilne mreže i čak vam poslati SMS ako ne postoji drugi način da vas kontaktira. Iako, ovo što sam upravo napisao odnosi se samo na verziju AX Hub M, jer mlađa “L” verzija ima jedan utor za sim karticu, podržava samo GPRS 2G mreže.


Značajke sustava

Broj uređaja koje možete odjednom povezati s jednim Hubom verzije L je 142 uređaja. Za veće čvorište “M-verzije” to je 210. To uključuje: 96 bežičnih ulaznih uređaja – detektora, senzora, tipki i bežičnih izlaznih uređaja: releja i zidnih prekidača. Zatim ovdje možete nabaviti 6 bežičnih unutarnjih i vanjskih sirena, ili sirene, 4 bežična repetitora ili proširivača dometa signala, 8 tipkovnica i čitača oznaka. I na kraju, 48 privjesaka i 48 RFID oznaka za 48 korisnika, uključujući 1 administratora i 1 instalatera. Ukupno – 210 uređaja za povezivanje na jedan AX Pro Hub odjednom, kojima može upravljati 48 korisnika.


Ostale važne značajke

Ostale značajke koje treba spomenuti. Glasovni upit na AX Pro Hubu – izvještava o svakoj promjeni statusa putem zvuka: sustav je aktiviran, deaktiviran, dogodio se alarmni događaj i mnogi drugi manji događaji, što je jednostavno, kako bi također dobili audio potvrdu. Sljedeća sjajna značajka je da vam Hub može poslati poruku, pa čak i nazvati vas putem mobilne mreže, ako trenutno ne postoji drugi način da vas kontaktira. Sljedeća je karakteristika koja se zove “Integracija ugrađene IP kamere” – što znači da postoji lokalna pohrana u AX Pro Hub M, koja se koristi za spremanje 4 video-isječka sa snimkama događaja, svaki do 7 sekundi. dužine od povezanih ip kamera. Manji, da, ali ipak, više sigurnosti je uvijek bolje.

 


Aktivacija i korištenje sustava

Ovo je plug & play uređaj i stoga s njim počinjete raditi odmah iz kutije. Da biste to učinili – spojite svoj Hub na napajanje  i internetom preko žica iz kutije, ali nemojte zatvarati poklopac. Prebacite prekidač u položaj uključeno i dok se pokreće instalirajte besplatnu mobilnu aplikaciju Hik-connect. Pričekajte dok ne vidite indikaciju i Hub zatraži da je spreman za rad. A zatim iz mobilne aplikacije Hik-connect pritisnite dugme “plus”, skenirajte QR-kod, natrag na stražnji dio Hub-a i skenirajte njegov QR-kod, dajte mu naziv unutar aplikacije i spreman je za rad. Možete vidjeti njegov status, konfigurirati ga kako želite i početi dodavati senzore.


Integracija mrežnih kamera

Zasigurno ključna značajka je integracija mrežnih kamera. I da, apsolutno se očekivalo od Hikvisiona, proizvođača uređaja za video nadzor, ali iznenađujuće – nisu vas ograničili samo s Hikvision kamerama. Ne, dopuštaju vam da ovdje dobijete bilo koje kamere treće strane zbog ONVIF protokola. A u osnovi, to znači da ga možete natjerati da radi s AXIS, Dahua, Uniview i mnogim drugim markama s mnogim drugim kamerama, koje su ONVIF-kompatibilne, a danas je gotovo svaka mrežna kamera ONVIF-kompatibilna. Ono što je bitno je da na jednoj aplikaciji imate i svoj sustav nadzora i alarm. Samo pregled uređaja i elemenata je jednostavan a status uređaja možete provjeriti kad god hoćete: